Leylek, göçmen bir kuş türüdür. Bu çok geniş bir coğrafyaya yayılmışdır. Almanya’dan havalanan ve prenses adı verilen Leylek, Türkiye(İstanbul-Hatay) üzerinden Güney Afrika Cumhuriyetine göç ettiği tespit edilmiştir. Genellikle karadan yükselen sıcak hava akımını kullanarak daireler çizerek hareket ederler. Nesli tehlike altında olmasada sulak alanların kurutulması sonucunda Türkiye’deki sayıları azalmaktadır.
Avrasya’da üreyen ak leylek Afrika’nın güney kesimlerinde kış mevsimini geçirir. Boyu yaklaşık
Ak leylekler çatılara özellikle de bacaların tepesine yuva kurarlar. Bazı ülkelerde insanlar uğur getirdiğine inandıklarından leylekleri çekmek için damlarına kazıklar üzerine tekerlekler koyar. Leylek çiftleri çalı çırpı ve topraktan yaptıkları tepsi biçimindeki yuvalarını otla döşer. Yuva her yıl yeni eklemeler yapıldığından yuva çok büyük bir hal alır.
Dişiler yuvaya genel olarak beyaz dört yumurta yapar. Erkek ve dişi yavrularını büyük ölçüde, yiyip büyük ölçüde sindirdikleri besinleri kusarak besler.
Ak leylekler uzak yerlere göç eden kuşların en çok bilinenidir. Avrupa’da ve Türkiye’de üreyen bu leylekler kış mevsimini Afrika’da geçirir. Göç sırasında sıcak hava akımlarından yararlanır, olabildiğince kara üzerinden uçabilmek için kıtadan kıtaya özellikle İstanbul, Çanakkale ve Cebelitarık boğazlarından geçerler.
Bilhassa Avrupa’da yoğun tarıma geçilmesi nedeniyle leyleklerin beslenebilecekleri çayırlık ve sulak alanların azalması, Afrika’da ise tarım ilaçlarının yoğun bir şekilde kullanılması, geniş leylek sürülerinin yok olmasına neden olur.
Avrasya ve Afrika’da yaşayan kara leylek beyaz karnı dışında mor yeşil parıltılı siyah tüyleriyle ak leylekten kolayca ayırt edilebilmektedir. Daha ürek olan bu tür, ormanlık bölgelerde ürer ve kışmevsimini Afrika’da geçirler. Türkiyedeki üreme alanı Marmara ve Karadeniz bölgelerindeki ağaçlık bölgelerdir.
Leyleklerin iki değişik türü jabiru adıyla tanınmaktadır. Bunlardan Avustralya jabirusu (Xenorhynchus asiaticus) Avustralya’dan Hindistan’a kadar uzanan bölgede yaşam sürer. Gövdesi beyaz ve yeşil, bacakları kırmızı, iri gagası siyah renkdir. Genellikle yalnız avlanmasıyla dikkat çekmektedir. Amerika jaribusunun hafifce yukarıya kıvrılan çok kalın bir gagası vardır. Meksika’dan Arjantin’e kadar uzanan bölgede bulunmaktadır. Marabu en büyük leylek türüdür. Afrika’da yaşayan bu türün boyu 1,5 metreye, kanat açıklığı 2,6 metreye kadar ulaşmaktadır. Temel besinini oluşturan leşleri yemek için genellikle akbabalarlarekabetegirişir ve çoğu kez galip gelir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder