10 Şubat 2010 Çarşamba

Niğde/Bor

Pek yazma isteğim yok.O yüzden anlamlı sözler diye seri başlattım ve onu sürdürüyorum.Yakında filmler hakkında yazı yazarım.Zaten pek okuyan olmadığı için beni arayanın olduğunu da sanmıyorum.Neyse yazıya dönelim.Kendi memleketimi çok kısa bir şekilde açıklamak geldi.Yukardaki fotoğraf eskilerden.Şuan Bor öyle değil.Neyse Niğde/Bor hakkındaki bilgiler:


Bor, Niğde iline bağlı yaklaşık 35.000 nüfuslu bir ilçedir. Niğde'nin 14 km. güneyindeki 1100 metre rakımlı Bor Ovası'nda (ya da yaylasında) yerleşmiştir.Bor: 2007 sayımına göre koyleriyle toplam nüfûsu 59.870 olup, 35.151'i ilçe merkezinde, 24.722’si köylerde yaşamaktadır. Merkez bucağına bağlı 7, Kemerhisar bucağına bağlı 16 köyü vardır. Yüzölçümü 1354 km2 olup, nüfus yoğunluğu 39’dur. İlçe topraklarının büyük bölümü Obruk Platosu'nda yer alır. Doğu, kuzey ve güneydoğusu dağlıktır. Doğusu Aladağlar, kuzeyi ise Hasan ve Melendiz dağları ile çevrilidir. Başlıca akarsuyu Küçüköz Deresidir. Bor Ovası, Ereğli Ovası'nın devamıdır.


Cumhuriyetin kurulmasıyla 1923 yılında Niğde il statüsüne kavuşmuştur.
Osmanlı'nın çöküş dönemi ile başlayan ve çok uzun zamandır süregelen kargaşa ve belirsizlik, Milli Mücadele ile başlayan, Cumhuriyetle devam eden yeni dönemde son buldu.

Cumhuriyetle başlayan istikrar, bütün Türkiye'de olduğu gibi, Niğde'de de Bor 'da dabayındırlık, eğitim, sağlık, sosyal ve kültürel alanlarda büyük gelişmeleri beraberinde getirdi.

Cumhuriyetin ilk zamanlarında Bor Ticari nufuzu Niğde 'den daha gelişmiş idi.
Büyük bir kasaba görüntüsünde olan Niğde Merkezi Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren yapılan değerli çalışmalarla çehresini değiştirmeye başladı.
Atatürk ve O'nun kurduğu Cumhuriyeti gönülden benimseyen, her zaman ona desteğini devam ettiren yörelerin başında Niğde ve Bor gelmektedir.

Cumhuriyetin ilan edildiği gün bu mutlu günü top atışlarıyla kutlayan ilk şehir Niğde'dir.



Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails

Yorumda Bırak



><